Efterbehandlingar

 

Efterbehandling

 Oxidering är en traditionell och välbeprövad efterbehandling av brons som betyder att åldrandet påskyndas. Metallen tar färgerna svart, brunt eller grönt. Den gröna färgen är vanligt förekommande på till exempel äldre bronsstatyer.
Svartoxidering framställs med kopparnitrat,
Brunoxidering med svavellever
Den klassiska gröna oxideringen framställs med svavellever och hjorthornssalt.
  
Förgyllning är en exklusiv efterbehandling av brons och aluminium.
Det finns olika metoder av förgyllning. Mekanisk förgyllning innebär att man applicerar bladguld på det underliggande materialet. Ett lager lim läggs på underlaget och sedan läggs bladguldet på limmet och borstas på med en special pensel.
 
Kemisk förgyllning kallas även för brännförgyllning eller galvanisering. Metallen ges en negativ laddning och sänks ner i ett bad av positivt laddade metalljoner i salt. Jonerna attraheras av varandra och ger metallen en ny blank yta, av guld.
Denna metod används även på andra metaller för att skapa ett mycket stark korrosionsmotstånd, som exempelvis förzinkning
 
För att undvika korrosion mellan den underliggande metallen och guldet beläggs ytan av ett lager koppar eller nickel innan förgyllning.
 
Försilvring är en efterbehandling av brons och aluminium som förhöjer skyltens exklusivitet. Ett lager silver läggs på metallen. För att undvika korrosion mellan den underliggande metallen och silvret beläggs ytan av ett lager koppar eller nickel innan förgyllning.
 
Anodisering/eloxering utförs på aluminium och gör metallen hård och mycket korrosionstålig. Kan även infärgas i ett stort antal kulörer.
 
Förnickling/förkromning utförs på både brons och aluminium och kan göras i matt, halvglans eller högglans. Ger metallen ett mycket tåligt korrosionsskydd. Förnickling följs av ett tunt lager kromskikt för att behålla glansen.
 
Lackering lämpar sig till alla metaller och legeringar. Metallen kan lackeras i valfri kulör och/eller klarlackeras. Är metallen polerad brukar man dock inte lackera med klarlack då lacken inte kommer att fästa optimalt.
Lackering ger metallen ett tåligt korrosionsskydd.

 

 
Egenskaperna påverkar skyltens hållbarhet, yttre beständighet och hållbarhet
Läs mer om metallernas egenskaper.
  
Användningsområden och bearbetningar samt specifika karaktärer kan accentuera skylten och dess varumärke/texter på ett mycket smakfullt sätt.
Läs mer om användningsområden.

 

Tillbaka till bildgalleriet

 

  E-post: info@clarex.se  |  Telefon: 08-33 75 80  |  Stubbsunds gård, Stubbsundsvägen 19, 131 41 Nacka  |  Copyright © 1990 - 2023 Clarex Europa AB