Metaller och legeringar

 

Egenskaper

Brons är en rödaktig kopparlegering (cirka åttio procent koppar) som framförallt legeras med tenn. Brons kan även innehålla en låg halt bly, kol och zink.
Brons är ett mycket hållfast material med högt korrosionsmotstånd. Mycket koppar i brons innebär att metallen ärgar, åldras, och ”förlorar” sin röda färg under ett lager av brunt, svart eller grönt.
För många är ärgning önskvärt, då stilen och känslan man vill förmedla är att skylten har suttit där länge. Den kan förmedla att det är ett stabilt företag/organisation som har funnits länge och ofta accentuerar en ärgad skylt en äldre fasad.
 
Aluminium är en silverfärgad metall som är en av jordens vanligaste lättmetaller. Aluminium är ett styvt material och passar utmärkt till gjutning. Aluminium korroderar lätt om den inte ytbehandlas.
 
Rostfritt stål är en legering av järn och krom med en silvrig färg. När kromhalten i järnet är minst tolv procent bildas det en tunn hinna runt metallen, kromoxidfilm, vilket gör den mycket korrosionstålig.
Om metallen repas, kommer kromoxidskiktet att återbildas an sig självt vid kontakt av syre.
I mer extrema miljöer, exempelvis där det är mycket fukt, används syrafast stål. Utöver järn och krom innehåller det även nickel och mangan samt mindre mängder av molybden, niob och titan.
Rostfritt stål har en hög hållfasthet.
 
Mässing är ett mycket populärt val av metall för den guldliknande färgen. Mässing innehåller höga halter av koppar och därmed ärgar den efter en tid. Ärgad mässing är inte lika eftertraktad som ärgad brons, då den inte får samma tilldragande effekt.
Mässing är en legering av koppar och zink.
Färgen på mässingen varierar beroende på mängden zink. Mer zink ger en ljusare färg och den blir med gulaktig.
Mässing legeras även med tenn för att ge legeringen ett bättre korrosionsmotstånd.
Eftersom mässing till största del består av koppar, ärgar även denna legerade metall.
 
 
Koppar är en röd metall och är en mycket stabil och en lätt arbetad metall. Koppar är mycket korrosionstålig, tar inte skada av luft eller fuktighet som andra metaller kan göra. Eftersom koppar inte legeras med andra metaller är det värt att notera att koppar ärgar lite fortare än exempelvis brons och mässing.
För många är ärning önskvärt och denna process kan även påskyndas på kemisk väg.
 
Järn är en grå metallglänsande, ren metall som korroderar i fuktiga miljöer. Genom att täcka järnet med zink eller magnesium minskas risken för korrosion. Metallen kan även legeras med svavel, kisel, mangan fosfor och kisel, vilket också gör metallen mer korrosionståligt. Värt att notera är att rost många gånger kan vara önskvärt på järn, exempelvis på smidesställningar då det förmedlar en känsla av att skylten har funnits där länge.

 

 Efterbehandlingar och bearbetningar påverkar i högsta grad skyltens utseende och livslängd.
Läs mer om efterbehandling
 
 
Användningsområden och bearbetningar samt specifika karaktärer kan accentuera skylten och dess varumärke/texter på ett mycket smakfullt sätt.
Läs mer om användningsområden.

 

Tillbaka till bildgalleriet

 

  E-post: info@clarex.se  |  Telefon: 08-33 75 80  |  Stubbsunds gård, Stubbsundsvägen 19, 131 41 Nacka  |  Copyright © 1990 - 2021 Clarex Europa AB